22/09 VRT werkt mee aan de Universiteit van VlaanderenVanaf 6 november slaan VRT, Knack en de vijf Vlaamse universiteiten de handen in elkaar om elke dag 15 minuten lang een potje wetenschap te serveren aan het grote publiek. Het project werd de Universiteit van Vlaanderen gedoopt en zal gratis colleges aanbieden via het net, televisie en Radio 1. 

Verwacht geen muffe leslokalen, want de Universiteit van Vlaanderen is geen fysieke universiteit. Integendeel, de eerste opnames zullen plaatsvinden in de Willebroekse discotheek Carré. Iedere dag verzorgt een wetenschapper van een van de vijf universiteiten er een college van een kwartier. De maanden daarna zal het project verhuizen naar andere hippe plaatsen in de Vlaamse studentensteden.

Als “altijd benieuwde zender” speelt Radio 1 groots in op het project: onderwerpen uit de Universiteit van Vlaanderen zullen te horen zijn in de programma’s Nieuwe Feiten en Interne Keuken. Daarnaast plant Radio 1 ook een aansluitende themadag in waar items uit het project zullen worden gebundeld. De zender zal ook een reeks podcasts voorzien en een roadshow doorheen Vlaanderen organiseren.

Verder zijn de colleges dagelijks online te bekijken via VRT NU, Knack.be en het YouTube-kanaal van de Universiteit van Vlaanderen.

De bedoeling van het project is om kennis dichter te brengen bij het grote publiek, een initiatief dat perfect aansluit bij de educatieve opdracht van VRT. Het format zelf komt overgewaaid uit Nederland, waar het al jarenlang veel volgers trekt.