Digitale audio groeit razendsnel en biedt merken de kans om doelgericht en impactvol te adverteren. Het is een krachtig kanaal om je doelgroep te bereiken.
→In een markt die sterk digitaliseert, is dat een opvallende prestatie. Digitale media vertegenwoordigen ondertussen bijna 42% van de totale bestedingen, met stevige groei voor online video en DOOH. Maar radio blijft overeind, dankzij zijn brede bereik, lokale verankering en bewezen effectiviteit.
De benchmark is gebaseerd op gegevens van 16 mediabureaus (UMA) en een enquête bij adverteerders (UBA). Uit deze gecombineerde data blijkt dat radio het enige klassieke medium is dat zijn positie weet te versterken in 2024. Kranten, magazines en televisie zien hun aandeel dalen, terwijl radio net iets wint.
In de rangorde van de reclamebestedingen per medium staat radio op nummer twee, voor paid social en out-of-home. Bovendien worden digitale radio-investeringen bij de digitale cijfers gerekend, wat betekent dat het aandeel van radio in deze benchmark enkel de ‘klassieke’ radioreclame omvat. De impact van het medium is dus zelfs nog groter dan de cijfers laten zien.
Binnen digitaal gaat zo’n 62% van de reclamebestedingen naar internationale spelers. Radio daarentegen is een 100% lokaal medium, gedragen door Belgische zenders en producenten. Juist die lokale verankering maakt radio zo waardevol voor adverteerders die willen bouwen aan merkvoorkeur, herkenbaarheid en impact in Vlaanderen.
Neem vrijblijvend contact met ons op. We denken graag met je mee.
Bekijk het volledige benchmarkrapport via uba.be.