Stefan Delaeter
Stefan Delaeter
Market Intelligence Manager
18/05/2020
De Grote Coronastudie is een initiatief van UAntwerpen, in samenwerking met UHasselt en KU Leuven. Het onderzoek peilt naar hoe de Vlamingen zich gedragen in functie van de nieuwste beslissingen van de Veiligheidsraad. Wij haalden er 3 belangrijke mediaresultaten uit.

Verspreid over 9 opeenvolgende weken werden al meer dan 2 miljoen enquêtes ingevuld. Naast de verspreiding van de symptomen van COVID-19 en de gevolgen van de richtlijnen wordt ook gepeild naar de socio-economische en maatschappelijke impact ervan.

1. De meeste Vlamingen informeren zich via het nieuws op TV.

De nieuwsuitzendingen blijven de best scorende informatiebron, gevolgd door internet en de Belgische kranten. Niet helemaal onlogisch, gezien de desbetreffende nieuwsapps steeds notificaties uitsturen bij nieuwe artikels.

2. Radio is het meest betrouwbare medium

Radio en het nieuws op TV worden nog steeds ervaren als het meest betrouwbaar, met een kleine voorsprong voor radio. Facebook en Twitter bengelen onderaan.

3. Social media en radio zijn even belangrijk voor jongeren

In de leeftijdsgroep van 0 tot 17 jaar staan nieuws op TV, internet en Belgisch online nieuws in de top 3. Daarna volgen radio en social media als informatiekanalen over de crisis. Dat jongeren (tot 17 jaar) zich door social media laten informeren verbaast niet. Maar radio blijkt een even belangrijke informatiebron voor hen, wat toch wel een verrassende vaststelling is.

Interesse in adverteren op tv ?

Vraag meer info via var.be/contact