Stefanie Van Snick
Stefanie Van Snick
Head of Sales Directs & New Business
28/06/2018

Vorige week werden de Cannes Lions uitgereikt. Niet minder dan 3 Belgische audiocampagnes vielen in de prijzen: Lidl, Ouders van Verongelukte Kinderen en Alzheimer Liga Vlaanderen.

BBDO en Het Geluidshuis verrassen Lidl met gezongen radiospot

‘Klink goed, hè?’ zegt de voice-over op het einde van de drie recepten. Ze konden het in Cannes alvast smaken. Sébastien De Valck, creative director bij BBDO Belgium:

“We kloppen wel vaker aan bij Lidl met creatieve voorstellen zonder briefing. Dat was bij deze spots ook zo, met dat verschil dat dit idee bijna onmogelijk over te brengen is op papier. Daarom werkten we samen met Het Geluidshuis, die maquettes gemaakt hebben van het voorstel. Die waren direct enthousiast."

Er zijn drie versies van 40 seconden gemaakt, die twee weken on air zijn geweest. Er is ook een korte versie waarbij het gezang als achtergrond is gebruikt en waar een product uit het recept in promo wordt voorgesteld. Op die manier trekt Lidl extra volk naar dekeukenvanlidl.be.

Composer Koen Brandt van Het Geluidshuis: “Je hoort in de spots verschillende lagen, maar het is telkens dezelfde stem. Je hoort de stemmen van Liesa Van der Aa, Koen De Graeve en Jonas Vermeulen.” 

Beluister de radiospots: 

Lidl en Var hebben al jaren een fijne samenwerking. Annemie Pauwels, Sales Manager Radio bij Var: “Al van in het begin testen we de Lidl-spots op onder andere likeability en merkherinnering. De inzichten en aanbevelingen uit ons DIVA-onderzoek mochten een bijdrage leveren aan het mooie parcours dat Lidl de voorbije jaren heeft afgelegd."

De likeability-score is in vergelijking met 2012 meer dan verdubbeld. Lidl stapte af van de puur promotionele spots en komt nu vaak met out-of-the-boxcampagnes of -ideeën, niet alleen op radio, maar via al haar kanalen.

Block image
Happiness raakt het publiek met emotionele radiospots​

Happiness won een Bronze Lion met ‘Behind the numbers’ voor Ouders van Verongelukte Kinderen (OVK). De spots van OVK hoor je liever niet, want elke keer je een spot op de radio hoort, is er iemand overleden in het verkeer. Tientallen spots, telkens één  keer uitgezonden. Het mediaplan is rechtstreeks gekoppeld aan politiestatistieken. De spots zijn allemaal ingesproken door ouders van verkeersslachtoffers met de boodschap ‘Rij alsjeblieft veilig’.

Peter Baert van productiehuis Raygun: “Toen Happiness het concept voor de Ouders van Verongelukte Kinderen kwam pitchen kreeg ik kippenvel. Het idee om telkens een spot de wereld in te sturen als er iemand sterft in het verkeer is heel intens. We hebben zelf voorgesteld om te werken met de ouders als stem. We hebben alle spots opgenomen en mixen er momenteel nog 40 per week af.”  

 

Ook DDB raakt een gevoelige snaar met Alzheimer Liga

DDB won een Bronze met ‘I’m still here’ voor Alzheimer LigaRaygun stond in voor de productie van beide spots. DDB geeft een stem aan patiënten met jongdementie. Ze vereeuwigen hun mooiste herinnering voor als ze die zelf niet meer kunnen herinneren.

Kenn Van Lijsebeth, copywriter bij DDB: “Het idee is ontstaan door met patiënten zelf te praten. Het viel ons op dat we, in de jaren dat we al samenwerken met de Alzheimerliga, nooit de patiënten zelf aan het woord lieten. We wilden het taboe doorbreken. Alzheimer is niet automatisch gelinkt aan ouderdom. Het kan ook veel vroeger voorkomen. Dat maakte het uitwerken van deze spots zeer emotioneel. We nodigden zes mensen uit in de studio, die telkens een uur studiotijd kregen om hun dierbaarste herinneringen op te nemen. Daar hebben we spots van anderhalve minuut uitgepuurd.”

Deze spots zaten net voor het nieuws in primetime met als doel om journalisten te bereiken. Ook buiten primetime was er een inlassing gepland, die alle media massaal oppikten. Dat resulteerde op de eerste dag al in 500 herinneringen op de website ikbenernog.be, maar belangrijker nog: het aantal bezoeken aan de site van de Alzheimer Liga en het aantal donaties ging de hoogte in.

Ontdek de volledige lijst met winnaars op Cannes Lions.