Dirk Soetens
Dirk Soetens
Market Intelligence Manager
15/05/2020
Het nieuwe rapport ‘Trust in Media’, gebundeld door EBU (European Broadcasting Union) peilt naar het vertrouwen van mensen in de verschillende media. Wij lazen 2 grote vaststellingen: de gap tussen traditionele en online media wordt groter, en het vertrouwen in radio en tv – en dan meer specifiek in de zenders van openbare omroepen – neemt toe.

1. Vertrouwen in radio en tv groeit

Het onderzoek toont aan dat overal in Europa radio en televisie – en in het bijzonder de zenders van de openbare omroepen – als het meest betrouwbaar worden ervaren. David Fernandez Quijada, Head of EBU’s Media Intelligence Service: “Het is nu meer dan ooit belangrijk dat we kunnen rekenen op onafhankelijke en waardevolle berichtgeving. Deze resultaten tonen duidelijk aan dat mensen echt wel weten op welke kanalen ze kunnen vertrouwen - en op welke niet - voor belangrijke informatie.”

Block image
Source: EBU based on Standard Eurobarometer 92. EBU Media Intelligence Service – Trust in Media 2020 : most trusted medium per country.

2. Vertrouwen in sociale media blijft beperkt

Sociale media worden het minst betrouwbaar ervaren, dat geldt voor 85% van de landen. Dat verschil stelt zich nog meer als het gaat over het vertrouwen in informatie over COVID-19: 47% van de bevraagde personen verklaart zich te informeren over het virus via de sociale media, maar slechts 14% vertrouwt ook echt op die informatie. De EBU voegt toe dat internet en de sociale media te kampen hebben met een groeiend gebrek aan vertrouwen, in tegenstelling tot de traditionele media die nog altijd als betrouwbaar worden ervaren. In de voorbije vijf jaar is het vertrouwen in internet gedaald voor 91% van de bevraagde landen, en dit op significante wijze voor bijna de helft onder hen.

Interesse in adverteren op radio en tv ?

Vraag meer info via var.be/contact