Erlijn Mostinckx
Erlijn Mostinckx
29/07/2020
Wat zijn de favoriete podcastreeksen van doorwinterde podcastfans? Tom Brillouet, Managing Partner bij music & radio agency Studio Helsinki kent als geen ander zijn weg in het podcastlandschap. Hij presenteert ons zijn 6 favorieten.

Het uur blauw

Documentairemaker Johan Terryn verloor zijn vader aan corona en voor hem was dat zo’n bevreemdende ervaring dat hij op zoek ging naar mensen die hetzelfde hebben meegemaakt. De titel, het uur blauw, is een verwijzing naar het uur voor de zon opkomt, net voor de dag begint. De hemel gaat langzaam over in verschillende tinten blauw. Dat is het moment waarop hij met lotgenoten afspreekt op een plek die voor hen een speciale betekenis heeft om te praten over hun verlies. Die sfeer, gecombineerd met de charmes en het stemgeluid van Johan Terryn zorgen voor een enorm intieme ervaring. Happy is het niet, tragisch zeker. Je leeft echt mee met de verhalen.”

 

Marc Brillouet vertelt

“Tijdens de lockdown zijn mijn vader en ik dichter naar elkaar gegroeid dankzij een podcast. Het is iets heel persoonlijk voor mij. Mijn vader was 40 jaar lang radiopresentator, hij blijft bezeten door muziek en de verhalen erachter. Gedurende zijn carrière interviewde hij heel wat mensen: de entourage van Elvis Presley, The Beatles, Diana Ross, ... Van die interviews had hij nog veel eigen materiaal liggen. Zonde om verloren te laten gaan, toch? We hebben de DATs, oude tapes en opnames uit de kast gehaald, gedigitaliseerd en hermonteerd. Mijn vader vertelt en schetst op zijn eigen onnavolgbare manier de tijdsgeest en setting. Zo ontdek je de verhalen achter wereldhits en -sterren. Ook Vlaamse artiesten krijgen aandacht. Ondertussen werken we aan een tweede seizoen en staat de reeks in de top 50 van de meest beluisterde muzikale podcasts.”

 

The Ground Up Show

“Al jarenlang volg ik Matt D’Avella, een filmproducent, regisseur en editor uit Los Angeles die een eigen YouTube-reeks heeft, gebaseerd op zijn minimalistische levensstijl. Hij vertelt in zijn video’s hoe hij worstelt met bepaalde aspecten van zijn leven en hoe hij er oplossingen voor zoekt. Zo gaat hij bijvoorbeeld op zoek naar middeltjes tegen uitstelgedrag. Matt interviewt ook mensen uit de brede mediawereld. Van zijn video’s maakt hij uitgebreidere podcasts die aangenaam zijn om naar te luisteren. Af en toe probeer ik zijn tips uit. Zo ben ik een maand lang om 6 uur ’s ochtends opgestaan om een uur te gaan wandelen, door weer en wind, om na te gaan wat het effect daarvan is op de rest van mijn dag. Het is een gewoonte die ik nooit voor altijd zou volhouden, maar tijdens een slapeloze nacht doe ik er soms nog eens beroep op.”

 

Podvis

“Podvis is de podcast van VRT NWS die meer diepgang biedt in het nieuws. Het nieuws volgen is één ding, maar deze podcast geeft meer duiding bij de grotere thema’s die de afgelopen week in het nieuws aan bod zijn gekomen. Elke week wordt een nieuwe episode gepost die telkens weer erg sterk gemaakt is. De verschillende interviews die verwerkt zijn in de podcast maken het plaatje compleet. Ondertussen is Podvis een vaste waarde in mijn podcastlijst geworden.”

 

Failing Forward

“Failing Forward is een podcast over Vlaamse ondernemers die tegen de muur zijn gelopen in allerlei verschillende situaties. Ze vertellen wat ze uit deze situatie geleerd hebben, hoe ze opgestaan zijn en hoe ze verder zijn gegaan met hun leven. Als ondernemer herken ik veel situaties en problemen. Uit elke episode haal ik tips die ik meeneem voor mijn eigen onderneming. Hoe moet ik omgaan met geldzaken, hoe vraag ik prijs, hoe zorg ik ervoor dat opdrachtgevers mij niet intimideren. Het mooie aan deze podcast is dat er niet enkel een emotioneel kantje aan zit, maar ook een heel inspirerende kant.”

 

Sound Matters

“Sound Matters focust op geluid in de breedste zin van het woord. In de podcast, geproduceerd door Bang & Olufsen, gaat geluidsingenieur Tim Hinman op zoek naar de betekenis die mensen geven aan geluid. En dat gaat veel dieper dan je zou verwachten, want je staat zelden stil bij het effect van klank. Met de hulp van specialisten ontdekt Hinman de diepere betekenissen van geluid en het effect op de mens. Zo gaat hij bijvoorbeeld op zoek naar een plek waar geen geluid is, en ontdekt hij dat die eigenlijk niet bestaat. Ook kom je te weten dat je elke grootstad in de wereld kan herkennen aan zijn eigen specifieke geluid. Deze podcast is zo mooi geproducet, zo kwalitatief opgenomen en zo mooi gemonteerd. De soundscape en de manier van vertellen nemen je snel mee in je eigen verbeelding en dat is nu net wat een goeie podcast moet doen.”