Lissa De Peuter
Lissa De Peuter
Senior Marketing Executive
19/03/2020
Door de coronacrisis zien de dagen van vele Vlaamse kinderen en jongeren er de komende weken helemaal anders uit. Daarom biedt VRT leerkrachten en leerlingen een aantrekkelijk, educatief alternatief aan via haar televisie- en radiokanalen, online en via het streamingplatform VRT NU.

Educatief alternatief op Eén, Canvas en VRT NU

Op Eén komt er in de weekdagen tussen 8.30 u. en 12.00 u. een programmatie met extra educatieve waarde voor schoolgaande kinderen en jongeren, of ze nu thuis zitten of op school. Van 8.30 tot 10.00 u. komen er educatieve programma’s van Ketnet voor kinderen in de lagere school. Van 10.00 u. tot 12.00 u is er een aanbod voor jongeren. Ook een selectie van de colleges van de Universiteit van Vlaanderen zal uitgezonden worden op Eén.

Ook het streamingplatform VRT NU voorziet een extra educatief aanbod vanaf maandag 16 maart. Canvas biedt diverse documentaire reeksen aan op de VRT NU pagina met een extra educatief aanbod waaronder Kleine helden, Bonjour Congo en Klimaatbetoog.

Op de website Archief voor Onderwijs van meemoo vinden leerkrachten extra audiovisueel materiaal van VRT. Het materiaal werd geselecteerd door en voor leerkrachten. Ook leerlingen zullen nu tijdelijk de kans krijgen dit archief te gebruiken om thuis in opdracht van de leerkracht dit beeldmateriaal te bekijken.

Podcasts

En voor wie nog meer nood heeft aan verdieping, brengen we graag het aanbod van podcasts in herinnering. Van korte, amusante verhalen tot diepgaande geschiedkundige onderzoeken: VRT biedt een breed palet aan podcasts aan. Enkele voorbeelden:

  • Wonderland (Radio 1): Gertjan Van Hellemont (Douglas Firs) treedt in de voetsporen van Socrates als wandeldialoger. Al wandelend gaat hij in gesprek met een bekende muzikant.
  • De Popcast van de week (Studio Brussel): Stijn Van de Voorde laat z’n licht schijnen over het popnieuws, elke week met een andere gast.
  • Doe ik het goed? (MNM): Seksuolotte beantwoordt alle vragen over liefde, relaties, seks en vriendschap.
  • De Bourgondiërs (Klara): Bart Van Loo neemt de luisteraar op sleeptouw door de middeleeuwen.
  • Podvis (VRT NWS): Er wordt ingezoomd op een actueel thema dat verdere analyse vraagt, zoals de verkiezingen in Congo, de impact van hiphop en de Belgische staatsstructuur.
 

Ook voor de allerkleinsten

Ketnet Junior wil er ook nu zijn voor de allerkleinsten en daarom werd er beslist om het lineair aanbod uit te breiden. Ketnet Junior is vanaf donderdag te vinden doorheen de dag op de verschillende zenders van VRT. Digitaal is Ketnet Junior een hele dag te bekijken via KetnetJunior.be en via de Ketnet Junior-app.

Het aanbod lineair en digitaal bevat programma’s die heel wat vaardigheden van de kleuters en peuters stimuleren bijvoorbeeld Boris en Binti (taalverwerving), Ridder Muis (doorbreekt genderstereotypering),...

Daarnaast brengt Ketnet een online aanbod van educatieve programma's waarmee leerkrachten en leerlingen aan de slag kunnen gaan. Het aanbod wordt dagelijks uitgebreid met programma's die zich richten op verschillende leerdoelen, zoals bijvoorbeeld De Geonauten (wereldoriëntatie), Zooks (milieu) en Lucas enzo (Frans).

“Minister Benjamin Dalle: Meer dan ooit is er nood aan een publieke omroep die informeert, inspireert en verbindt. De VRT neemt in deze moeilijke tijden haar rol op. Voor onze jongste generatie is het van cruciaal belang dat we een ruim aanbod aan programma’s kunnen aanbieden via lineaire netten en via streaming op VRT NU.

Meer weten?

Interesse in adverteren op tv?

Vraag meer info via var.be/contact