Jordan Bowring
Jordan Bowring
Junior Marketing Executive
26/04/2023
Wielrennen maakt deel uit van onze Vlaamse cultuur. De spectaculaire kijkcijfers op Eén zijn daar het bewijs van: drie eendagsklassiekers boven de 1 miljoen kijkers, twee kijkcijferrecords in de Ronde van Vlaanderen en de Ronde bij de dames als tweede meest bekeken eendagsklassieker dit jaar. Een tsunami aan straffe kijkcijfers waar adverteerders stevig op kunnen meesurfen. Een overzicht.

Wie de voorbije maanden naar Eén of Canvas heeft gekeken, kon er niet naast kijken. Bij de (groot-)ouders thuis, op de overdekte terrasjes of gewoon lekker thuis, iedereen heeft meegenoten van de spectaculaire eendagsklassiekers en gerelateerde tv-programma’s.

Drie eendagsklassiekers boven de 1 miljoen kijkers

De Ronde van Vlaanderen verpulverde dit jaar 2 kijkcijferrecords. Gemiddeld bekoorde de Ronde 1.372.000 sportliefhebbers (marktaandeel 84,5%), met op het piekmoment welgeteld 1.639.000 kijkers. Ook bij de vrouwen werd een absoluut record neergezet. Zij overschreden voor het eerst de kaap van 1 miljoen kijkers. In totaal zagen gemiddeld 1.031.000 kijkers (marktaandeel 65,2%) Belgische trots Lotte Kopecky solo naar de overwinning rijden.

Met zijn 1.032.000 kijkers belandt Parijs-Roubaix in de top 3 eendagsklassiekers van het voorjaar. De mooie geste van Van Aert waar hij zijn ploegmaat Laporte de overwinning gunde in Gent-Wevelgem boeide gemiddeld 979.000 kijkers. Tot slot kon de tweede opeenvolgende overwinning van Remco Evenepoel in Luik-Bastenaken-Luik rekenen op gemiddeld 849.000 kijkers.

Extra bereik met straffe wielercontent

Naast de eendagsklassiekers konden ook andere programma’s de Vlamingen bekoren. Speciaal voor de Ronde werd de iconische talkshow met Karl Van Nieuwkerke omgevormd tot Vive le Vélo, leve de Ronde (gemiddeld 391.000 kijkers, marktaandeel 25,7%). Ook de docureeks op Canvas ‘Godfather van de Koers’ over oud-wielrenner en nu ploegbaas van Soudal-Quick-Step, Patrick Lefevere, moest niet onderdoen (gemiddeld 347.000 kijkers). Op Canvas was dit in 2023 gemiddeld genomen het best scorende programma.

Wie wielrennen zegt, zegt ook Ruben van Gucht. Zijn podcast Wielercub Wattage met onder andere, Tom Boonen, Jan Bakelants en Dirk De Wolf (3 ex-renners) waarin de wieleractualiteit wordt besproken, is op dit moment de derde best beluisterde podcast van VRT in 2023.

 

Bronnen:
CIM TAM, Live+7, North+guests, incl. online, 2023
Eigen data VRT MAX, Adobe, podcasts

Wil je jouw merk ook linken aan de straffe sportcontent van VRT?

Contacteer ons vrijblijvend voor meer info