Marit Ginevro
Marit Ginevro
Head of Marketing
14/10/2019
Audio-experte Pam Myers, directeur van het Londense radio- en audioproductiehuis Rorschach en jurylid in de Radio & Audio jury van Cannes Lions 2019 merkte 4 tendenzen op in de audio-inzendingen.

Trend 1: Multi-sensory storytelling

De trend: multi-sensory storytelling (MSST) is een benadering waarin verhalen niet enkel verteld worden, maar ook ervaren worden door àlle zintuigen.

De case: ‘The Cheering Trophy’ door MullenLowe Ecuador.
De Ecuadoriaanse bank Banco Pinchincha is sponsor van voetbalclub Liga de Quito. Verschillende sensoren op en naast het veld pikten de geluidsgolven van supportersgezangen op en stuurden deze gegevens tijdens de wedstrijd door naar een 3D-printer. Met deze data werd een trofee, in realtime, in 3D geprint. De actie werd vertaald in een radiospot, goed voor een Bronze Lion in use of audio technology/voice activation.

Trend 2: Sociaal bewustzijn

De trend: maatschappelijk of sociaal verantwoorde marketing is een vorm van communicatie waarin een adverteerder verantwoordelijkheid opneemt voor mens, milieu of maatschappij op een voor hem relevante en dus geloofwaardige manier.

De case: ‘A Shout out to my son’ door M&C Saatchi London.
The Ben Kinsella Trust is een organisatie die via campagnes en onderwijs strijdt tegen het messengeweld in Londen. Op Moederdag zonden goedgekozen radiozenders spotjes uit waarin moeders tieners opriepen om geen mes op zak te hebben. De spots werden uitgezonden op targeted underground radio-stations. Pam Myers roemt vooral de rauwe, bewust imperfecte kwaliteit van de spots.

Trend 3: Genderneutraal communiceren

De trend: genderneutraal taalgebruik vermijdt keuzes of verwijzingen naar mannelijke of vrouwelijke genderidentiteiten.

De case: ‘Meet Q, the first genderless voice’ door Virtue Nordic Copenhagen.
Het Deense bureau ontwikkelde, samen met Copenhagen Pride, een programma dat een genderneutrale stem produceert. Hiermee wil de organisatie inclusiviteit op de werkvloer stimuleren. Volgens Pam Myers is het een fascinerend idee dat weliswaar in deze case niet optimaal uitgewerkt werd. “Ik ben er zeker van dat we op de volgende Cannes Lions creaties zullen zien die dit idee tot een ‘next level’ uitwerken”, aldus Myers.

Trend 4: Oprechtheid

De trend: transparant, eerlijk en authentiek communiceren – een evidentie en trend tegelijk.

De case: Multi C Brina door GREY Ecuador.
Multi C Brina is een vitaminesupplement dat je geheugen versterkt. Het merk maakte, na de lokale verkiezingen, een reeks radiospotjes die politici herinneren aan hun beloftes. Sterk in alle eenvoud, catchy jingle, duidelijke uitvoering: heerlijk helder.

Nog meer tips voor creatieve audiospots?

  • Download Inspired by audio met audiocases van Creative Belgium Awards.
  • Lees Kan de radio wat harder aub? over hoe je het maximum uit radiospots haalt.
  • Contacteer onze matchmakers. Zij staan je graag bij met woord en daad.