Silke  Deliens
Silke Deliens
Marketing Executive
25/08/2022
Bovenop een prikkelend videoaanbod pakt VRT MAX dit najaar ook uit met heel wat nieuwe straffe podcastreeksen. Niet alleen ontspanning of maatschappelijke topics komen aan bod, maar ook genres zoals true crime en nieuwe formats, zoals shortform audio, krijgen een centrale plaats in het aanbod.

Nieuwe podcasts die je niet mag missen

De Eerste Wereldoorlog. De val van de Berlijnse Muur. De Franse Revolutie… de grote geschiedenisverhalen, we kennen ze. Maar weet jij waarom we kussen? Wie het eerste 'domme blondje' was? Of waarom er overal in Vlaanderen sanseveria's op de vensterbanken staan? Sofie Lemaire verrast met Een snelle geschiedenis (later dit najaar), een podcast over onbekende, historische verhalen waarvan je denkt: "Waarom wist ik dat niet eerder?".

Een tandarts belandt om onverklaarbare redenen op spoed met verlammingsverschijnselen. Bovendien hallucineert hij. Hij doorstaat onuitstaanbare angsten en heeft vreselijke visioenen over de duivel. En ongelooflijk, maar enkele weken later overkomt zijn zoon iets gelijkaardigs. 20 jaar later zoekt onderzoeksjournalist en podcastmaker Stefaan Anrys uit wat er precies is gebeurd met de tandarts en zijn zoon in De Gifmenger (later dit najaar), een hallucinante 4-delige documentairepodcast.

In de Radio 2-podcast Win win (vanaf september) geeft Inspecteur Sven Pichal handige tips om slimmer om te gaan met je geld.

Señor Sarens (vanaf 29/08): de Vlaamse zakenman Jan Sarens (van het gelijknamige kranenbedrijf langs de A12) wordt om het leven gebracht in Mexico. Achille Van Ingelgem & Luc Haekens duiken met hulp van de familie Sarens in hun tragische verhaal, van Steenhuffel tot Acapulco.

Club net (vanaf 02/09) is je wekelijkse shot belangrijk én onbelangrijk internetnieuws. Van de raarste TikToks tot de beste podcasts: alles kan.

De kunst van het verdwijnen (vanaf oktober): Eén straathoek. Drie waargebeurde verhalen in de Antwerpse Joodse wijk. Een tunnelroof op een bank in 2019. Een aanslag op een bus met Joodse kinderen in 1980. En een kleutertje dat in 1942 op miraculeuze wijze aan deportatie ontsnapt. Een podcast over de lagen van de geschiedenis.

Podcastmaker Anke Van Meer volgde in Nest (vanaf november) 4 jaar lang het traject van haar broer en zijn vriend die samen een kind willen. Onderweg botsen ze op allerlei vragen. Wat als je een pleegkind wil? Hoe aanwezig blijven de echte ouders? Hoe lang kan (en mag) het kind blijven?

Nieuwe seizoenen van bestaande reeksen

Naast gloednieuwe titels en nieuwe seizoenen van bestaande reeksen, blijven ook de tijdloze topreeksen (zoals De Bourgondiërs, Ouder, Hey Paul, Het mirakel van Schuman) makkelijk te vinden in de VRT MAX-app. Ook deze sterkhouders komen dit najaar terug:

  • Bless the mess: MNM-dj's en hartsvriendinnen Kawtar Ehlalouch & Anushka Melkonian delen levenslessen waar niemand hen ooit voor waarschuwde.
  • De popcast van de week: Stijn Van de Voorde laat zijn licht schijnen over het popnieuws. Hij krijgt daarbij de hulp van een bekende gast.
  • 22 min stomme vragen: Omdat je dacht dat je al alles wist over alles en iedereen, stellen Kawtar Ehlalouch en Robin Keyaert van MNM 22 min lang stomme vragen. Vragen die jij nooit zou durven stellen.
  • 90 minutes: Wie alleen iets van voetbal kent, kent niets van voetbal. Aster Nzeyimana, Filip Joos, Sam Kerkhofs en Steven Defour bespreken de voetbalactualiteit.
  • Groen Gebladerte: Tom De Cock trekt naar acht aanstormende auteurstalenten van Vlaams-Nederlandse bodem. Welke boeken hebben zij op de plank staan? Wat zegt dat over hen? En hoe komt dat in hun eigen werk tot uiting?

Benieuwd naar de meest beluisterde VRT-podcast in 2021?

Bekijk hier de top 15 VRT-podcasts. Je kan alle VRT-podcasts beluisteren op VRT MAX.