Peter Baert
Peter Baert
24/04/2024
Het zat eraan te komen. Deze week brak AI door in de muziek via Udio en Suno. Vroeger lieten we ons verrassen door Dall-E of Midjourney, vandaag door gepersonaliseerde AI-gegenereerde songs van zingende katten.  

Heb je geen idee waarover ik het heb? Beluister hier de song: 

Artificiële Intelligentie zit al diep in ons leven en onze sector verweven. Veel stemmen op onze Instagram-feed zijn artificieel en ook op de komende awardshows zullen weer veel casefilms van een artificiële Engelse stem voorzien zijn (laten we hopen dat agency’s een DeepL-account hebben). Dat AI ook zal doorzetten in audioreclame is enkel een kwestie van tijd.  

Toch moeten we opletten voor de quick win

AI is een ideale tool om maquettes te maken of ideeën uit te proberen. Maar als mens en bij uitbreiding als merk wil je toch een ander mens ontroeren, verwonderen, verleiden? Onze communicatie werkt op zoveel andere vlakken dan alleen maar op de digitale analyse van het frequentiespectrum. Wat met intonatie, emotie, gelaagdheid in een stem? Wat met zotte creatieve concepten als "Hé Devos, Ja Lemmens” of “Mannekes…”? Die ideeën zullen altijd blijven komen van mensen met een hoek af. Oordeel vooral zelf: dit is een voor Devos & Lemmens geschreven spot door ChatGPT, gemaakt met Udio. Raakt het evenveel? 

Technologie kan niet zonder de mens, of zonder menselijkheid

Dat is de insteek van Centre for Humane Technology. Hun belangrijke werk bestaat erin om technologie in te zetten voor verbinding en welzijn. Die missie kan ik volledig onderschrijven. Waarom zouden we onze creativiteit in handen leggen van een machine? Artificiële intelligentie kan onze sector wel vooruithelpen ‘onder de radar’. Zoals StaffPad dat doet, de tool op mijn iPad waarmee ik muziek schrijf en waar AI ingezet wordt om mijn geschreven krabbels om te zetten in muzieknotatie. Maar waar de compositie volledig vanuit mezelf komt.  

Artificiële intelligentie als facilitator, de mens als creator

Net zoals vroeger de technologie voor de stoomtrein en de weefmachine de wereld op z’n kop zetten en alles plots sneller en makkelijker lieten gaan voor mensen. Maar dan een beetje complexer. 

 

Truly yours, 

Peter Baert 
Raygun