Stefan Delaeter
Stefan Delaeter
Market Intelligence Manager
21/02/2024
Tegenwoordig ervaren merken toenemende budgetdruk, waardoor elke geïnvesteerde euro moet renderen. Het is dan ook begrijpelijk dat ze in hun mediaplan consequent kiezen voor media met een hoog rendement op investering (ROI). De Media Mix Navigator van Thinkbox geeft een idee van het optimale mediaplan en het te verwachten rendement, rekening houdend met je businesscontext.

Als adverteerder zoek je zekerheid en geruststelling dat je media-investeringen vruchten afwerpen. Als het economisch goed gaat is gokken misschien een overweging, maar in meer uitdagende periodes geef je de voorkeur aan een veilige aanpak.

Hoewel er geen garanties zijn, is er wel begeleiding. De databank achter de Media Mix Navigator van Thinkbox helpt adverteerders om een op bewijs gebaseerd argument te maken voor voortgezette investeringen in reclame, en hoe ze risico's kunnen beperken, terwijl kosten nog meer onder de loep kunnen worden genomen.

Wat vertellen de data ons? 

Audio domineert met een ROI-index die 55% hoger ligt dan het gemiddelde van alle media

Als je kijkt naar de totale ROI – op zowel korte- als langetermijnrendement – dan tonen data uit de Media Mix Navigator-database aan dat audio de beste ROI-prestatie levert van alle media. Weergegeven als indexen die rekening houden met de verschillende productcategorieën in de dataset, is audio het meest efficiënte kanaal.

Block image

De keuze voor het weergeven van gegevens als indexen is ingegeven door de diversiteit van productcategorieën in de dataset achter de analyse. Het absolute financiële rendement dat men normaal gesproken van advertenties zou verwachten, varieert natuurlijk per categorie. Door indexen te gebruiken, krijgen we inzicht in de algemene normatieve prestaties van elk medium ten opzichte van alle andere media.

De media zijn gerangschikt op basis van totale prestaties, terwijl de balken de specifieke opbrengsten op korte termijn (tot drie maanden) en lange termijn (3 maanden tot drie jaar) illustreren.

Klantgetuigenissen over de ROI van audio

Peter Van Wijnaerde, director brand strategy bij Teamleader:

 “Onze business software is nuttig voor elke ondernemer, daarom kiezen we voor radio als reclamemedium. Met 90,3% van de Vlamingen die naar radio luisteren, bereikt het effectief een breed publiek. Bovendien is radio kostenefficiënt in media- én productie.”

 

Annelore Van Hove, Head of Media & Channel bij Delhaize:

"Radio ondersteunt branding én promo. Het consistent gebruik ervan, creatief en mediatechnisch, werpt vruchten af. Ons econometrisch model toont aan dat radio een sterke ROAS en op korte tijd een hoog en efficiënt bereik oplevert."

Methodologie

De Media Mix Navigator-database werd voor het eerst gelanceerd in 2019 onder de naam Demand Generator, maar er is veel gebeurd sindsdien en het moest volledig worden bijgewerkt. Intussen omvat de tool een periode van 4 jaar, met econometrische gegevens van Mediacom, Wavemaker, Gain Theory en Mindshare voor 52 merken in 14 productcategorieën en 10 mediakanalen.
 

Meer weten?

Contacteer ons vrijblijvend voor een gesprek.

 

Bron: Media Mix Navigator van Thinkbox, EssenceMediacom / Wavemaker / Mindshare / Gain Theory. 
Meer info: thinkbox.tv.