Sam Homblé
Sam Homblé
Manager Creative Partnerships
17/05/2022
De Tribune, De Bourgondiërs, De wereld van Sophie, …. De succesvolle VRT-podcasts schieten als paddenstoelen uit de grond. Het volledige aanbod vind je terug op VRT NU. Recentelijk hebben een groot aantal nieuwe podcasts het licht gezien. We kozen 6 boeiende podcasts uit die je helemaal zullen betoveren. 

In deze hectische wereld wil iedereen zijn schaarse tijd zo optimaal mogelijk benutten. Of het nu tijdens het sporten is, het pendelen naar het werk, of gewoonweg bij het luieren in de zetel, al snel wordt er naar een podcast gegrepen. Alleen maakt de ontelbare lijst aan podcasts het niet makkelijk om te kiezen. Wij selecteerden daarom 6 podcasts uit die het gespreksvoer aan tafel naar een onwerkelijk niveau zal tillen. Ontdek ze hier:

1. Toots

Block image

Toots Thielemans, de man met het mondmuziekske, het vrolijke ketje uit de Marollen én componist van de wereldhit Bluesette. Op vrijdag 29 april zou hij 100 jaar zijn geworden. En daar pakken de VRT-zenders op verschillende manieren mee uit. 

Niet alleen zal er een uniek verjaardagsconcert plaatsvinden, maar je zal het verhaal van Toots ook kunnen horen in de gloednieuwe podcast Toots. Radio 1-presentator Michaël Robberechts neemt ons mee op een muzikale reis door het oeuvre en de carrière van de kleine Belg uit Brussel.

2. Snapt ge mij nu?

Block image

De 24-jarige Aurélie Boffé gaat in gesprek met jongeren over actuele onderwerpen die polariseren: willen we nog kinderen op de wereld zetten, mag je baas je bellen na de werkuren en zijn genderneutrale awards nodig? 

Het is een poging om de versnipperde generatie wat dichter bij elkaar te brengen door een aantal heikele kwesties vanuit een andere invalshoek te bekijken. Deze podcast van VRT NWS verschijnt tweewekelijks op vrijdag.

3. Het mirakel van Schuman

Wie de geschiedkundige tour op wil gaan en nieuwsgierig is naar de ontstaansgeschiedenis van de EU moet zeker de podcast van Prof. Hendrik Vos en Sven Speybrouck beluisteren. Zij spitten in de Radio 1-podcast Het Mirakel van Schuman de EU ondersteboven en vallen van de ene verbazing in de andere.

4. Parallel: een waargebeurde podcast met alternatieve feiten

Block image

Leidde Sandra Kim jarenlang een dubbelleven als spion van de KGB? Werd in 1968 per ongeluk een zomer lang het homohuwelijk gelegaliseerd? En was de BRTN maandenlang het slachtoffer van een slinkse chantage?

Vijf volledig waargebeurde verhalen uit de Belgische geschiedenis. Met alternatieve feiten. Alsof het uit een parallel universum komt. Beluister alle afleveringen van deze Radio 1 podcast.  

5. Charles, eindelijk koning

In de nieuwe podcast van Radio 2 gaan Cathérine Vandoorne en Flip Feyten op zoek naar de echte persoon achter prins Charles. Wie is de prins die al jaren wacht om de troon over te nemen? Wat heeft hij de afgelopen zeventig jaar gedaan? En vooral...wat staat er hem nog te wachten? Ontdek het allemaal in deze gloednieuwe podcastreeks

6. Nieuw seizoen Thank you, boomer

Is Prince wel zo tijdloos als Bart Peeters beweert? In nieuwe afleveringen van Thank you, boomer trekt Thibault Christiaensen opnieuw enkele tijdloze artiesten in twijfel. Dit doet hij 6 weken lang, samen met bekende superfans en muziekliefhebbers. Hij gaat met hen in gesprek om te achterhalen of iconische muzikanten gek of geniaal zijn en de stempel 'tijdloos' al dan niet verdienen. Ontdek deze StuBru podcast

Benieuwd naar de meest beluisterde VRT-podcast in 2021?

Bekijk hier de top 15 VRT-podcasts. Je kan alle VRT-podcasts beluisteren op VRT NU.