Joke Claessen
Joke Claessen
15/02/2023
Voor Argenta maakt radio een belangrijk deel uit van hun mediamix. Waarom de keuze voor radio? Wat is de rol van radio in de mediamix en hoe passen ze hun boodschap aan om dit medium maximaal zijn werk te laten doen? Het succesverhaal wordt toegelicht. 

Argenta: van spaarbank naar beleggingsbank

Argenta is gouden Effie-winnaar 2022 in de categorie “Gedragscampagne Lang”. Argenta koos voor een totaal nieuwe en onbekende weg: van de klassieke spaarbank naar een beleggingsbank. Een gedurfde keuze waar de kerndoelgroep van spaarders wordt verleid om een startende belegger te worden. En dat in disruptieve tijden, waar de ene crisis de andere opvolgt.

Aanpak

De campagne is met de nodige zorg aangepakt, zodat de trouwe Argenta-klant het vertrouwen in zijn spaarbank niet zou verliezen. Terwijl voor andere klanten een nieuwe deur wordt geopend. Ook nieuwe klanten worden aangetrokken met deze beleggingspropositie.

Een glasheldere boodschap

Deze campagne spreekt een eenvoudige taal, helemaal in lijn met de nieuwe baseline: Argenta. Zo simpel kan het zijn.

Naast het brengen van een simpele boodschap, kiest LDV United voor deze campagne ook voor het “bizareness effect”: tegendraads zijn in boodschap, tone of voice én aanbod.
Een boodschap brengen met stopping power. Zo is in de radiospot een grootvader aan het woord die aankondigt dat hij niet voor zijn kleinkinderen zal sparen. Om te eindigen met…wel beleggen. Een vertaling van de creatieve strategie “Ik spaar niet, ik beleg”. Dat verrast en triggert.

Radio als trigger voor gedragsverandering

Radio wordt in deze campagne ingezet met focus op awareness, maar ook activatie door een prikkelende boodschap.
Lorien Verachtert, stratege bij LDV United, het reclamebureau van Argenta:
“Bij LDV United geloven we sterk in de kracht van radio. Radio is altijd een hoofd-touchpoint in de overall mediastrategie van Argenta. Niet alleen voor awareness maar ook als activatietrigger, zeker in combinatie met Out Of Home (OOH, affiches aan de kantoren) en een socialmediaplan dat naar de website leidt om een afspraak te maken.
Een bijkomend voordeel is dat radio vaak onbewust wordt waargenomen (achtergrondgeluid) en toch zo impactvol kan zijn.” Als neuromarketeer heeft Lorien daarrmee een grote affiniteit: “Het is vanuit de evolutie dat we nog steeds onbewust aandacht geven aan achtergrondgeluid bv. je zit eten te maken rond het vuur en hoort in de achtergrond geritsel. Je onderbewustzijn kan dan maar best registreren dat er mogelijk gevaar is. Zo heeft radio vandaag nog steeds de kracht om de aandacht van ons onderbewustzijn te trekken.”

Impact van budget op de mediakeuze

“Argenta heeft als underdog beperkte budgetten tegenover de andere grootspelers in de banksector. Die adverteren ook vaker op tv. Willen we daar kunnen meespelen qua Share Of Voice (SOV), dan moeten we veel investeren. Bij radio halen we een hogere SOV voor een lager budget.
Onze cijfers wijzen uit dat onze radiospots goed scoren op merkattributie. Daar hebben we dus al enige bekendheid verworven naar branding toe. En daar zal ons bizareness-effect zeker bij geholpen hebben!”

Naast de merkattributie leverde de campagne meer op dan de vooropgestelde objectieven. Een succes-case die een gouden Effie verdiende.

Benieuwd hoe onze VRT-radiozenders kunnen bijdragen tot een Effie voor jouw merk?

Contacteer ons vrijblijvend voor een gesprek.