Joke Claessen
Joke Claessen
19/01/2023
Delhaize kreeg van de Effie-jury de grootste onderscheiding. Het lokale karakter van Delhaize in de kijker zetten door jezelf even om te toveren in ‘Belhaize’. Met deze geloofwaardige imagocampagne zette de supermarktketen sterke resultaten neer, waarmee het gouden beeldje meer dan verdiend is.

Delhaize investeert al jaren in lokale productie en samenwerking met lokale producenten. Met de ‘Belhaize’-campagne slaagde Delhaize erin om hun lokale imago overtuigend neer te zetten en meer te laten leven bij klanten.

In deze geïntegreerde campagne was het belangrijk om de lokale boodschap op een zeer geloofwaardige manier neer te zetten, aangezien ‘lokaal’ een terrein is waar vele retailers op proberen te scoren. Dit binnen een corona-context waar lokaal kopen een ware boost kende.

Belhaize was meer dan een campagne, het was een geïntegreerde belevingscampagne waarbij de belofte ‘gezond eten’ werd gekoppeld aan lokale productie. Dat gebeurde door een buzz naamsverandering, gekoppeld aan het brengen van lokale producentenverhalen. En dit op geïntegreerde wijze, met paid, own en earned media.

Hoe werd deze aanpak vertaald in media?

De kick-off kwam door de naamsverandering die een golf van earned visibiliteit creëerde. Radio en online audio (OLA) werd ingezet ter ondersteuning van deze 1e mass awareness-golf, naast tv, online video (OLV) en social. Breed bereik was key, alsook traffic generation. Een succesvolle start die leidde tot een hoge recall.

Wat was de rol van radio in dit geïntegreerd retail-mediaplan?

De keuze voor radio was snel gemaakt volgens Sylvie Dewaele, Media Arts Director bij TBWA en Laura Monteleone, Client Manager bij Mindshare Belgium: “Radio is een belangrijk onderdeel van ons ecosysteem, het is de motor van de activering. Het is uiteraard een medium waarmee we een groot publiek kunnen bereiken, maar het is ook en vooral een aantrekkelijk, lokaal en mobiel medium dat de consument de hele dag vergezelt. Door in de auto te luisteren kunnen we meer dan 60% van de bevolking bereiken: zo dicht mogelijk bij de verkooppunten.


Om mensen te bereiken die niet of weinig naar traditionele radio luisteren, activeren we online audio, dat ook een steeds belangrijkere plaats inneemt in onze audiostrategie. Deze twee media vullen elkaar aan, aangezien radio ons in staat stelt verkeer naar de verkooppunten te genereren, terwijl OLA als aanvulling verkeer naar e-commerce biedt. Zij maken een verscheidenheid aan boodschappen mogelijk dankzij een zeer goede herhaling en een beheersing van de productiekosten.„

3 redenen voor Sylvie dat radio matcht met Delhaize:

  • Radio heeft een bewezen kracht binnen het econometrisch model van Delhaize.
  • De activatiekracht van radio laat toe om verschillende boodschappen aan hoge frequentie in te zetten – Delhaize blijft per slot van rekening een retailer die elke dag traffic nodig heeft.
  • De bijkomende sterkte van een bredere benadering van radio (digitaal en analoog) vanuit een omnichannel benadering (e-commerce en traffic naar verkooppunten).


Een campagne die uitblinkt in geloofwaardigheid in combinatie met een doordachte mediastrategie is de ideale cocktail voor indrukwekkend resultaten. Dat bewijst Delhaize en daarmee is de retailer een verdiende Golden Effie-winnaar.

Wil je ook jouw campagne versterken via onze VRT-radiozenders?

Contacteer ons voor meer info.