Dirk Soetens
Dirk Soetens
Market Intelligence Manager
10/11/2023
Recente cijfers van het tweejaarlijkse onderzoek, uitgevoerd door IPSOS in opdracht van de Vlaamse Overheid, onthullen een opvallende trend in het radiolandschap in Vlaanderen. Zo goed als de helft (49%) van het radioluisteren gebeurt vandaag via digitale weg (DAB+, het internet, digitale tv). Ontdek de belangrijkste bevindingen.

DAB+ is zo de grote aanjager in de switch van FM naar digitaal. Zowel thuis, op het werk, maar vooral ook in de auto - met een opvallende stijging van 34% naar 48% - wordt steeds meer DAB+ geluisterd. 

Belangrijke bevindingen op een rijtje:

 • Bijna 50% luistert digitaal: bijna de helft (49%) van het radioluisteren gebeurt nu digitaal, een aanzienlijke toename ten opzichte van 2021 (41%). DAB+ is hierin de drijvende kracht, met een aandeel van 30% in het luistervolume (was: 19%).
   
 • Toenemend bezit van DAB+-toestellen: meer dan de helft (52%) van de Vlamingen bezit nu een DAB+ toestel, wat een aanzienlijke stijging is ten opzichte van 40% twee jaar geleden.
   
 • Sterke stijging in de auto: vooral in de auto is de populariteit van DAB+ gegroeid, van 34% naar 48% in luistervolume.
 • Leeftijdsgroep 25-44 Jaar: in de leeftijdsgroep van 25-44 jaar is maar liefst 60% van het luistervolume digitaal. Bij 18 tot 54 jarigen is dit percentage 56%.
   
 • Exclusief digitaal luisteren wint terrein: 24% van de Vlamingen luistert uitsluitend via digitale radio, terwijl dit bij FM-radio 25% is. In de leeftijdsgroep 25-64 jarigen is exclusief luisteren via digitale radio zelfs groter dan exclusief luisteren via FM.

 

Deze indrukwekkende cijfers geven een duidelijk beeld van de groeiende acceptatie van digitale radiotechnologieën in Vlaanderen en de verschuiving van traditioneel luisteren naar een meer geavanceerde, digitale ervaring.

Wil je jouw merk dit najaar boosten op onze radiozenders?

Contacteer ons. We helpen je graag verder.