Hendrik Kiekens
Hendrik Kiekens
Senior Account Manager
26/02/2021
Wat doe je als je al jaren in de hoek zit waar de klappen vallen? En als je als autobouwer niet meteen met een nieuw model kan uitpakken? Berusten in de situatie… of op zoek gaan naar de troeven die het merk nog altijd heeft? Mitsubishi wist wat gekozen. De ‘Belgische wegen’-campagne was het resultaat.

Je kent het wel, dat gevoel wanneer je met de wagen uit vakantie komt en meteen ‘voelt’ wanneer je België binnenrijdt. Een putje hier, een oneffenheidje daar,… Ons land staat bekend om z’n frieten en chocolade, maar ook om de slechte staat van z’n wegen. De 4x4-specialist zag zich de afgelopen jaren overvleugeld worden door de traditionele automerken die allemaal met eigen SUV-modellen op de proppen kwamen. 1 op 3 Belgen koopt een SUV, maar Mitsubishi zag zijn marktaandeel jaar na jaar dalen. Dat bracht Mitsubishi op een idee voor haar autosaloncampagne van 2020.

Een mix van paid, owned en earned

De Autosaloncampagne van LDV United speelde heel direct op de gaten in de weg. Radiospots brachten niet alleen de vinger aan de pols maar ook de oplossing en zorgden voor een gevoel van herkenning en opluchting.

Affiches gaven aan dat Mitsubishi-wagens gebouwd zijn voor Belgische wegen. Ze werden geplaatst waar de wegen in de slechtste staat waren, zoals de Havenlaan in Brussel. POS-materiaal zorgde ervoor dat de campagne ook bij de dealers werd doorgetrokken.

Radio in de hoofdrol

Een goed uitgebalanceerde mix aan touchpoints en media dus, maar de hoofdrol was weggelegd voor radio. De wagen is immers de uitgelezen plek om met de boodschap geconfronteerd te worden.

Ann Wittemans, Public Relations Manager bij Beherman Group, verdeler van Mitsubishi in ons land: “Mitsubishi heeft steeds ingezet op radio omdat het een goedkoper kanaal is dan televisie maar toch heel breed is qua awareness en tegelijk activerend. Voor de ‘Belgische wegen’-campagne zijn we in de mediamix vooral gaan kijken naar kanalen waarbij de consument zich het best kon vereenzelvigen met of herkennen in de situaties die zich voordoen op een slecht wegennetwerk. Daarvoor was radio ideaal.”

Een cameo voor Waze

Daarnaast viel ook het opmerkelijke gebruik van Waze op. Tijdens de periode van het Autosalon was er op de navigatie-app een extra melding die waarschuwde voor putten in de weg. Ze werd vergezeld van de boodschap: ‘Rijdt u met een Mitsubishi? Dan mag u deze melding negeren.’

Duidelijk een campagne die tegen een stootje kon! Dat bewezen ook de cijfers. Mitsubishi verhoogde zijn marktaandeel spectaculair van 0,43 tot 0,72% in een periode waarin heel wat concurrenten erop achteruitgingen. Tijdens de campagneperiode lag de verkoop 12% hoger dan een jaar eerder.

Deze straffe aanpak leidde tot een Bronze Effie Award in 2020. Het bewijs dat de keuze voor de juiste media altijd loont.

Ook je merk boosten met radio?

  • Contacteer ons: onze matschmakers helpen je graag op weg
  • Download onze whitepaper 'Verrassend Veel VRT' en ontdek al onze crossmediale advertentiemogelijkheden