Veerle Hellemans
Veerle Hellemans
Head of Market Intelligence
21/10/2022
Naar jaarlijkse gewoonte onderzoekt EBU (European Broadcasting Union) het vertrouwen van europese consumenten in verschillende media. Het grootschalige onderzoek komt dit jaar met 3 opvallende bevindingen.

1) Radio meest betrouwbare medium in Europa (en in België)

Inwoners van maar liefst 26 van de 37 ondervraagde Europese landen spraken hun vertrouwen in radio uit. Daarmee wordt radio, net als vorig jaar en opnieuw met ruime voorsprong, ervaren als het meest betrouwbare medium in Europa. Ter vergelijking: tv en online worden door ‘maar’ 5 landen ervaren als meest betrouwbaar. Sociale media krijgen de laagste vertrouwenscijfers.

Block image

Van alle media in België haalt radio de hoogte netto trust score (34%).  Dit cijfer is bijna het dubbele van het gemiddelde voor radio in Europa. (18%). Radio in België staat boven tv (24%) en pers (18%)  televisie klokt af op 24%, de pers op 18%.

2) Grote vertrouwensverschillen tussen ‘klassieke’ en online media

Het verschil in vertrouwen tussen ‘klassieke’ media (radio, tv en geschreven pers) ten opzichte van het vertrouwen in online media (internet en sociale media) wordt groter. Sinds de eerste meting in 2014 loopt deze vertrouwensgap jaarlijks verder uit in het voordeel van de ‘klassieke’ media.

De houding van Belgen tegenover de digitale kanalen is veel terughoudender: -30% voor het internet in het algemeen en -60% voor de sociale media.

3) Groter vertrouwen in ‘klassieke media’ dan in politiek

Vergelijkingen tussen Europese vertrouwensonderzoeken in verschillende domeinen laten zien dat het vertrouwen in radio groter is dan het vertrouwen in nationale politieke instituten. Uitzonderingen hierop zijn: het vertrouwen in medische diensten, het leger en in de politie.

Block image

Weten hoe VRT-radiozenders jouw business kunnen doen boosten?