Veerle Van Cauwenbergh
Veerle Van Cauwenbergh
05/08/2020
Gregory Caron is een veelvoudig bekroond sounddesigner & composer. Na een iets te langdurende puberteit kwam hij per toeval terecht in de studio’s van Louis Vyncke. Daar werd hij op slag verliefd op de stiel. Sindsdien laat het hem niet meer los.

“Een Belgische publicatie die zich toespitst op het gebruik van klank? Dat kan ik alleen maar toejuichen. Maar toen men mij vroeg welke “case” mij het meest is bijgebleven moest ik nadenken, ik kon niet meteen iets bedenken. Ik dook in mijn Vimeo-likes, op zoek naar die ene parel die mij had geraakt. Tevergeefs... Drie akkoorden op een ukelele met een nonchalant doch vrolijk gefluit? Twee pianonoten die het hele DNA van het merk distilleerden? Eén hartslag die de kracht van het merk belichaamde en ook als ringtone kon dienen? Top!”

“Maar ik bleef op mijn honger zitten. Tot ik grootmeester Jimmy MacDonald herontdekte. De man die meehielp de klank van Disney te bepalen en het merk tot een imperium te verheffen. De man die talloze toestellen bedacht en bouwde, enkel om een film van de juiste klankband te voorzien. De brand in Bambi, de trein in Dumbo, de wind in Winnie The Pooh, donder en bliksem in Sneeuwwitje en ga zo maar door... MacDonald bouwde machines, enkel en alleen maar voor één bepaalde klank. Het ontwerpen van zo’n toestel was één zaak, het bespelen een andere.”

“Daar stonden ze dan gezellig in de studio: het veertigkoppige orkest, tien stemacteurs en de Sound FX-crew. Klaar om alles synchroon op te nemen. Ja, synchroon, je leest het goed. En toen Walt Disney’s stem hees werd, omdat de man al graag eens een sigaret rookte (je zou voor minder), nam onze vriend Jimmy de stem van Mickey voor zijn rekening voor de volgende dertig jaar.”

“Hier zit ik dan te zoeken naar die ene juiste deurbel in mijn soundlibrary van 327 gigabaait. Vergeet dus nog even de capitals en laat mijn titel van sounddesigner & composer voorlopig nog maar in een standaard Helvetica 12 staan.”

Meer lezen? Download InTune – The Sonic Branding Edition

Interesse in adverteren op radio?

Vraag meer info via var.be/contact