Lissa De Peuter
Lissa De Peuter
Senior Marketing Executive
26/01/2021
Onze Belgische muziekscene is er eentje om trots op te zijn. Dat is ook de VRT en VI.BE, het aanspreekpunt voor de Vlaamse muzieksector, niet ontgaan. Van maandag 8 tot en met zondag 14 februari organiseren zij, samen met andere media en spelers uit de muzieksector, de Week van de Belgische muziek om de zwaar getroffen muzieksector een hart onder de riem te steken. Geen beter moment om als Belgisch merk je schouders te zetten onder dit mooie initiatief.

De coronacrisis heeft nog steeds verregaande gevolgen voor vele sectoren, ook binnen de muziekindustrie. Daarom hebben VRT en VI.BE ervoor gekozen om de editie van 2021 uit te stellen en een extra speciale (dubbele!) editie te organiseren in 2022, waarin zowel artiesten en hun releases uit 2020 als uit 2021 aan bod kunnen komen.

Gerrit Kerremans, Algemeen Muziekcoördinator VRT: “Je kan er niet omheen dat 2020 de geschiedenis in zal gaan als een gebroken muziekjaar. Er zijn beduidend minder releases en het livecircuit is zo goed als onbestaand. We willen de sector dan ook op een andere manier ondersteunen dit jaar.”

Week van de Belgische muziek

Om 2021 dus toch goed van start te laten gaan zetten VRT en VI.BE de Belgische muzieksector in de spotlights tijdens de Week van de Belgische muziek, van maandag 8 tot en met zondag 14 februari. Verschillende VRT-zenders leggen tijdens die week extra focus op Belgische muziek.

Wat kan je verwachten?

RADIO 1
Op vraag van Radio 1 maakten 8 Belgische artiesten (onder wie Stef Kamil Carlens en Meskerem Mees) een eretribuut aan zelfgekozen Belpop Helden (zoals Django Reinhardt en Kris De Bruyne). Op zaterdag 13 februari is het de kers op de taart met de Belpop 100. Ook de moeite om te beluisteren: de Radio 1-podcast Master Tracks, over het verhaal achter Belgische topnummers, geanalyseerd en bewonderd in gesprek met de makers.

RADIO 2
Radio 2 voorziet elke avond een speciale Bene Bene: jonge artiesten van bij ons brengen er elke avond hun song en een cover van hun favoriete Belgische artiest. Ook in de stream Radio 2 Bene Bene is er aandacht voor Belgische muziek. Van zondag 7 tot en met vrijdag 12 februari presenteert Vanessa Vanhove samen met een iconische Vlaamse muzikant de vijftien tophits van een bepaald decennium.

MNM
MNM zendt vrijdag 12 februari de Bravo België top 100 uit en in De Grote Peter Van de Veire Ochtendshow is er elke dag muzikaal bezoek van een Belgische muzikant/band die een cover van zijn/haar favoriete Belgische song brengt.

STUBRU
Tijdens deze week nodigt Studio Brussel, onder de noemer #ikluisterbelgisch, Coely, Balthazar, Amenra, Zwangere Guy en Soulwax uit als selectoren. Zij delen hun favoriete Belgische platen en zetten nieuw Belgisch talent (letterlijk) in de spotlights.

ÉÉN
Eén zal twee unieke muziekshows uitzenden die week met Bart Peeters als presentator van dienst. Bekende artiesten delen hun hits en het podium met hun grote idool of een bevriende collega. Ook Dagelijkse kost laat zich een hele week lang inspireren door Belgische artiesten. Jeroen Meus kookt terwijl de artiesten zorgen voor livemuziek vanuit hun eigen huiskamer of studio.

CANVAS
Canvas sluit de week af op zondag 14 februari met De Toots Sessies. Achter het podium. Het slotprogramma brengt een combinatie van de best of-momenten uit De Toots Sessies met interviews van mensen uit de sector die allemaal geraakt zijn door de huidige crisis. 

Je merk matchen met de Week van de Belgische muziek?

Contacteer Sam Homblé, onze Manager Creative Partnerships