Saskia Schatteman
Saskia Schatteman
14/10/2021
De lancering van reclamemogelijkheden op VRT NU is een belangrijke mijlpaal voor Var. Het biedt adverteerders de kans om contact te maken met een moeilijk te bereiken doelgroep.

Mediagebruikers kregen de laatste jaren een waaier aan nieuwe mogelijkheden om content te consumeren. Naast tv kijken, kan je nu ook content streamen zoals via Netflix, on demand content kijken, playlists volgen of audio on demand beluisteren. Ook VRT heeft zijn content sterk uitgebreid en aangepast aan het nieuwe mediagebruik en heeft daardoor een sterke digitalisering doorgemaakt.

BVOD nieuwe mijlpaal

Var rolt volop nieuwe digitale mogelijkheden op deze touchpoints uit. Digitale audioreclame op VRT-radiokanalen werd midden dit jaar gelanceerd en digitale videoreclame wordt volop voorbereid om te lanceren in januari 2022. Een echte mijlpaal, waar adverteerders veel interesse in hebben omdat hoogkwalitatieve BVOD-inventaris in België schaars is. Ze plaatsen campagnes momenteel volop bij Google en andere internationale spelers, omdat contactpunten lokaal moeilijk te vinden zijn.

Dankzij de nieuwe digitale toepassing die Var & VRT ontwikkelden, kunnen we adverteerders en media buyers toegang bieden tot de video-inventaris van VRT NU. Het platform heeft intussen 3,6 miljoen geregistreerde gebruikers en telt dit jaar alleen al 100,4 miljoen video starts, en dat zijn nog maar cijfers tot en met september 2021. Straf is ook dat 60% van de gebruikers jonger is dan 44 jaar en de 25-34-jarigen (22%) de grootste leeftijdsgroep omvat.

Het interessante aan deze extra mogelijkheden bij VRT is niet alleen dat adverteerders meer bij lokale media kunnen kopen, maar ook dat de doelgroep van de online VRT-kijkers daardoor bereikbaar wordt, wat voorheen niet het geval was. Door de brede, publieke opdracht van de VRT kunnen op die manier doelgroepen getarget worden die via andere touchpoints moeilijker te bereiken zijn. Een complementair aanbod dus.

Met consument en media buyer voor ogen

De VRT heeft een ambitieus groeiplan uitgezet voor VRT NU. In lijn daarvan hebben we bij Var in-house een solide tech stack ontwikkeld die een nieuwe opening creëert voor adverteerders: BVOD. In de ontwikkeling daarvan waren en zijn voor ons twee zaken bijzonder belangrijk:
 

  • Ten eerste lanceren we deze nieuwe mogelijkheden met het grootste respect voor de mediaconsument. Codewoorden op dit vlak zijn gebruiksvriendelijkheid, gemak en transparantie. Respect voor privacy en een veilig gebruik van de data staat centraal.
     
  • Ten tweede willen we mogelijkheden creëren die handig, snel, efficiënt en transparant zijn voor de media buyer. Het halen van de vereiste ROI is essentieel. Wij gaan voor een optimale campagne door gebruik te maken van een efficiënt platform.

We zijn ervan overtuigd dat dit aanbod een belangrijke toevoeging voor media buyers en adverteerders is. Afgezien van billboardsponsoring, met inhoudelijke beperkingen, en boodschappen van algemeen nut is er immers geen tv-reclame op kanalen van VRT.

Bedankt aan alle Var-collega’s en onze strategische en technische partners om deze nieuwe stap te realiseren in de vernieuwing van ons advertisingaanbod. We kijken uit naar de toekomst waarin we adverteerdersmerken kunnen blijven verbinden met sterke VRT-merken zodat ze nog beter kunnen connecteren met de Vlaming.

Jouw spot op VRT NU vanaf 2022?