Peter Baert
Peter Baert
11/04/2019
Peter Baert is componist en eigenaar van studio Raygun. Hij produceert sound identities en muziek voor radio, film, tv en reclame. Op onze vraag laat hij zijn licht schijnen over een trending topic in audio: Sonic Branding.

Sonic branding is hot. Door de voice revolutie vraagt elk merk zich niet enkel af hoe het eruit ziet, maar ook hoe het klinkt. Dagelijks worden we, bewust of onbewust, tientallen keren auditief getriggerd. Het gaat dan over geluiden die ons doorheen het dagelijkse leven volgen: van de bel in de lift ‘s ochtends tot het Netflix logo in de woonkamer ’s avonds. Wanneer je deze triggers hoort, weet je automatisch wat er volgt.

En toch. Te vaak nog wordt sonic branding te rationeel benaderd. Ik zie het in de studio, ik hoor het in workshops of lezingen of lees het in boeken. Een auditieve identiteit neerzetten is vaak een framework construeren, een audio logo erin passen en een mooie uitleg errond breien. Resultaat: een rationeel audiologo dat op papier aan alle vereisten voldoet.

“Een audiologo creëren vraagt ook gut-feeling. Een compositie en een strategische mechaniek opstellen is één ding. De rest is trial & error.

Uiteraard moet je ‘in een merk duiken’ en moet je de brand values kennen. Maar daarmee alleen haalt een sterke audiobranding het niet. Een audiologo creëren vraagt evengoed gut-feeling. Het is meer dan louter een compositie-opdracht, het gaat om het creëren van een strategische mechaniek die een merk verder helpt. En vervolgens: hard werken en veel trial & error. Het succes ervan hangt ook onlosmakelijk samen met het gebruik. Een logo creëren om 2 weken per jaar te gebruiken op radio? Dat zal niet zorgen voor een verhoogde brand awareness, hoe knap gecomponeerd het ook zal zijn. Enkel door jarenlang je unieke auditieve logo consequent te gebruiken in je spots, op je website, op je telefoonlijnen, in je winkel,… kan je als merk de sonic branding hype overstijgen en een waarachtige en stevige audio identiteit neerzetten.

Best of

1.Netflix

Voor mij is Netflix internationaal één van de schoolvoorbeelden van hoe audio kan conditioneren. Als ik dat logo hoor, verheug ik me instant op een avondje bingewatchen.

2. Feeling

Dichterbij is de Feeling case een mooi voorbeeld hoe audio een sterke brand feel kan neerzetten.

3. Amplifon

Een case die aantoont hoe uit trial en error de beste sound ID’s komen. Amplifon wou een audio met link naar hun core product: de gehoortest. We deden oefeningen met elementen die refereerden naar zo’n test: sterkte (van stil naar luid), kant (van links naar rechts) en pulse geluiden. De sound ID die het haalde speelt met het links/rechts gegeven en dankt zijn sterkte aan zijn eenvoud en duidelijkheid.

Meer lezen?

Ontdek het verhaal van de meest iconische sonic brandings op Twenty Thousand Hertz
www.20k.org