14/03/2018
De grootste uitdaging voor verzekeringsspecialist Corona Direct? Zijn kilometer-verzekering sterker in de markt zetten.
→Over de wisselwerking tussen radio en online is al heel wat geschreven. Intuïtief voelt het ook gewoon aan als een goede match:
Kan ook jij hier als adverteerder je voordeel mee doen? Een studie van Google, in samenwerking met Var en Régie Média Belge (RMB), leverde enkele opvallende resultaten op.
Vooraleer we de belangrijkste learnings meegeven, kort onze werkwijze:
Voorbereiding: we selecteerden 26 Belgische adverteerders die in de onderzochte periode minstens 80% van hun advertentiebudget aan radio besteedden. Dit beperkte de impact van andere media tot een minimum.
Fase 1: vervolgens gingen we voor elke adverteerder na hoe vaak de merknaam of de url via Google werd ingetikt tijdens de weken dat ze niét op antenne waren.
Fase 2: daarna telden we het aantal zoekopdrachten in de periode dat de radiospots werden uitgezonden.
Analyse: door de resultaten uit de eerste en de tweede fase met elkaar te vergelijken, konden we makkelijk zien in welke mate een radiospot het aantal zoekopdrachten beïnvloedt.
De resultaten van het onderzoek spreken voor zich: een radiospot brengt een gemiddelde ad boost van 33% teweeg (lees: 33% méér zoekopdrachten via Google).
Maar wat belangrijker is, zijn enkele opvallende zaken die we kunnen meegeven :
Een Amerikaanse studie van het Radio Advertising Bureau (RAB) in 2017 levert gelijkaardige resultaten op. Deze studie wijst uit dat radio een gemiddelde verhoging van 29% in Google zoekopdrachten teweegbrengt. Dat resultaat werd berekend op basis van een analyse van 2.100 lokale radiospots over zes verschillende categorieën.
Dit zijn de belangrijkste bevindingen:
Nemen we de bevindingen uit beide studies samen, dan kunnen we volgende belangrijke lessen trekken:
Maak kennis met de matchmakers die er alles aan doen om jouw merk optimaal te verbinden met de sterke VRT-merken en Spotify.